Reading:
De Nationale Voorleesdagen: gratis les Begrijpend Luisteren

Image

De Nationale Voorleesdagen: gratis les Begrijpend Luisteren

9 januari 2023

Lekker voorgelezen worden, wie wil dat nou niet? Van 25 januari t/m 4 februari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. Tijdens deze week staat het belang van het voorlezen aan jonge kinderen centraal. Kidsweek in de Klas helpt je graag een handje met onze (gratis) lessen Begrijpend Luisteren voor de groepen 1 t/m 3.

Kidsweek in de Klas biedt lesmateriaal voor begrijpend lezen aan vanaf groep 4. De leerkracht bevordert het lezen met begrip echter daarvoor al door het volgende:

  • Het voorlezen van teksten
  • Met de leerlingen praten over teksten
  • Verbanden leggen met hun achtergrondkennis
  • De leerlingen te laten nadenken over de inhoud van de tekst

Voorleesvideo's van Begrijpend Luisteren

Tijdens de lessen Begrijpend Luisteren bekijken de leerlingen eerst een video waarin een verhaal wordt voorgelezen door een van onze onderwijscollega’s. Vervolgens ga je aan de slag met een lespakket waarin naast het luisteren met begrip ook wordt gewerkt aan het vergroten van de kennis van de wereld, de woordenschat en het fonologisch en fonemisch bewustzijn van de leerlingen.

Aan de hand van drie sessies (close-reading) wordt ingegaan op het verhaal. In de lesinstructies staan de verschillende fases van de les kort uitgewerkt en lees je hoe je hardop denkend (modelen) en interactief kunt voorlezen. Zo hebben we lessen gemaakt bij de boeken De Ettertjes, De Kusjeskrokodil, De griezeltjes en Boutje van de Rommelberg

Probeer een gratis proefles!

Met je abonnement op Kidsweek in de Klas kun je gratis gebruikmaken van de lessen Begrijpend Luisteren in onze digitale leeromgeving. Geen abonnement op Kidsweek in de Klas? Bekijk hier onze gratis proefles! 

Verder lezen?

Gerelateerde berichten

20 januari 2020

Het belang van voorlezen – 5 lestips

21 februari 2022

Doe de carnavalspuzzel!

Begrijpend luisteren
10 februari 2019

Van begrijpend luisteren naar begrijpend lezen

Arrow-up